SEO for 2018, hva er nytt?

Søkemotoroptimalisering er ikke noe som utføres bare en gang, men en prosess som må vedlikeholdes jevnlig. For å få flere klikk fra Google må bedriften kjenne til hva Google fokuserer på til enhver tid da deres prioriteringer endres år for år. Denne artikkelen er ikke noe kurs i søkemotoroptimalisering, men setter fokus på hva som er nytt og hva som må prioriteres for 2018.

I fjor annonserte Google at de snart går over til en «mobile-first index». Årsaken er at 60% av alle søk på Google nå kommer fra mobiltelefon, en dramatisk økning de siste årene. Dette gjør at Google nå snart ser på mobilsiden som hovedsiden, ikke desktop. Mange har bygget om nettsiden til responsivt design slik innholdet skalerer til liten skjerm, noe som er en nødvendighet, men ikke alle har hatt fokus på brukeropplevelsen fra mobil plattform. Google sin "Mobile first" lanseres snart, og da vil mange bedrifter kunne få stor endring i hvordan de indexeres i Google. Sørg for at mobilversjon gir like god brukeropplevelse som på pc eller tablet og at innhold er det samme. Se på lenker og bygg om siden slik menyer ikke blir for gjemt på mobil versjon. 

Test gjerne om din nettside er mobilvennlig her: https://search.google.com/test/mobile-friendly
Merk! Denne testen viser kun om siden er responsiv og tar ikke stilling til kvalitet på innhold kontra din desktop versjon. 

 

Engasjerer siden din?

Skaper du innhold som engasjerer? i så fall blir du belønnet med høyere rangering i Google. En enkel forklaring på hva jeg mener er følgende. La oss forestille oss at din nettside rangerer som nr. 8 på et gitt søkeord i Google mens din konkurrent er på 1. plass. De som klikker på din side er inne i over tre minutter i snitt, mens de som klikker på konkurrenten sin 1. plass er inne i 20 sekunder. Etter relativt kort tid vil bilde snu seg og du rangerer over din konkurrent. Google måler all trafikk inn til nettsiden, hvor lenge de er inne og om de klikker seg rett ut igjen. En søker som bruker lang tid på en side gir Google signal om at han likte innholdet på siden og når dette skjer mange ganger gir det høyere rangering.

Ha først og fremst fokus på en god tittel og beskrivelse for å få klikk inn til siden. Deretter må innholdet være bra og engasjere, om ikke vil ikke siden få den rangeringen du håpet på.

 

 

Er høy synlighet på organisk søk nok?

Nei, organiske klikk er på vei ned og erstattes med mye annet når en Googler. Annonser tar mer plass (AdWords) og Google Places vises oftere nå enn før. Sørg derfor for å være synlig på mange deler, ikke kun stol på at det organiske søket skal dekke alt.
 
Skal en fortsatt ha fokus på metadata, herunder tittel og beskrivelse, overskrift på side, url, alt tekst på bilder, H1 tag osv. Ja, selv om Google har blitt mye smartere med årene gjelder fortsatte det gamle, men gjør ikke nytten alene lenger. 

 

Mer innhold

Undersøkelser viser at mer innhold gjør siden mer synlig. Ved å skrive minst 2000 ord blir en indeksert på flere ord og oppnår høyere synlighet. 

 
Av:
Kjetil Kleppe
Styreformann og digital rådgiver, Megabite AS
kleppe@megabite.no

Kjetil Kleppe har jobbet med utvikling og rådgivning innen web i 20 år.

Eldre innlegg