Responsivt webdesign eller mobile websider

Debatten går i fagmiljøer om hva som er best av responsivt webdesign eller rene mobil-tilpassede websider. Jeg skal i dette innlegge forsøke å forklare forskjeller slik at den vanlige bruker/kunde kan forstå hvilke ulike egenskaper de har.

Det er ingen tvil om at mobilen begynner å ta en ganske stor del av websurfing. Dette viser godt igjen i statistikker for de fleste nettsteder. Men det er allikevel ulikeheter mellom diverse nettsteder hvor jeg ser forskjeller der noen nettstedet sin andel fra mobiltelefoner er på ca. 5 % og hos andre kan den være så høy som 20 %. Merk at jeg skriver mobiltelefoner og ikke mobile enheter. Under begrepet «mobile enheter» faller også tabletèr inn og mye av de ulemper ordinære nettsider kan ha på mobile enheter ikke er like gjeldene på eks. en Ipad. Hvorfor er det da såpass store skilnader mellom ulike nettsteder? Jeg skal forsøke å forklare mine tanker omkring dette.

Responsivt webdesign stavanger 
Bilde viser dekk1.no på pc vs mobil. De har egen mobilweb.

Påstander som «tablet tar over for pcèn» «pcèn er død» osv som det er så poplulært å skrive om viser seg nok å være populistiske påstander og ikke begrunnet i fakta. Jeg begrunner dette i at pr. i dag er ikke en tablet produktiv nok til og overta for pcèn på annet en få bruksområder. Sannheten er nok at tablet og smarttelefon anskaffes i tillegg til pcèn. Den enkelte bruker har nå tre ulike enheter og alle har ulike bruksområder. Pcèn brukes på jobb og produktivitet, telefonen brukes når en er på farten, tableten brukes i sofakroken om kvelden. Jeg generaliserer nok litt nå, men mitt poeng er at vi varierer bruken av våre enheter gjennom fra vi står opp til vil legger oss. Om ditt nettsted sin målgruppe er virksomheter vil en ofte se at de bruker pc da trafikken er høyest på dagtid. Om ditt nettsted henvender seg til ungdommer ser en ofte at andel fra mobiler er høy. Ellers ser en oftest at tabletèr har høyere andel når nettstedet henvender seg til privatmarkedet.  
 
Tallene jeg refererer til er basert i hovedsak på egne kunder hvor Megabite AS overvåker statistikk til hundretalls kunder, samt trender ellers i samfunnet.
 
Så hva er best? Responsivt webdesign eller mobile websider?
La meg først forklare forskjellen og deretter forsøke å belyse de positive og negative sider med begge deler.
 
Responsivt webdesign:
Enkelt forklart så tilpasser nettstedet seg automatisk skjermstørrelsen det vises på. En stor pc, liten laptopp, tablet og mobil vil da ha ulik visning av innhold. Eksempelvis vil en nettside som har tre spalter på en stor skjerm kun ha en spalte på en mobil. Innholdet vises da vertikalt når det ikke er plass horisontalt.
 
Mobil-tilpassede websider:
Når nettsiden besøkes av en mobiltelefon vises siden med et annet design, eller i noen tilfeller et helt annet nettsted tilpasset mobiler. Menyer og innhold kan i noen tilfeller variere mye fra nettsteder tiltenkt en pc.
 
Det er mange misforståelser og feil argumenter som benyttes. Dette er ofte grunnet at noen selskaper kun har teknologi til å levere en av nevnte teknologier. Noen av de argumenter som benyttes er ofte; «responsivt webdesign gjør at du ikke må oppdatere to nettsteder» Dette er oftest feil da nyere CMS løsninger som eks. Destinet benytter samme innhold og må oppdateres kun et sted.
 
Hva er da riktig å velge for din virksomhet? Det er ikke noe fasitsvar på dette. Det er mange spørsmål sommå besvares først som:

 - Hvor stort er nettstedet
 - Skal en ha ulikt innhold for mobil kontra pc
 - Nettstedets design, gir responsivt design begrensninger?

Konklusjon er nok at en må se hvert enkelt nettsted, målgruppe, behov for unikt design som kanskje er vanskeligere å tilpasse responsivt design i sammenheng. Men husk en ting. Alt er ikke så sort/hvitt som enkelte selskaper hevder basert på at de kun behersker, eller kan levere en av delene.
kjetil-bloggbilde
Av:
Kjetil Kleppe
Styreformann og digital rådgiver, Megabite AS
kleppe@megabite.no

Kjetil Kleppe har jobbet med utvikling og rådgivning innen web i 18 år.

Eldre innlegg

Megabite Stavanger
phone-icon
Tlf:  51 59 26 52
post-icon
Postadresse: Postboks 8034, 4068 Stavanger
pin-icon
Besøksadresse: Ipark, Prof. O. Hanssensvei 7, 4021 Stavanger
Megabite Bryne
phone-icon
Tlf: 901 55 525
post-icon
Postadresse: Pb. 115, 4379 Egersund
pin-icon
Besøksadresse: Forum Jæren, 5. etasje, Hetlandsgata 9, 4340 Bryne
Megabite Egersund
phone-icon
Tlf:  901 55 525
post-icon
Postadresse: Pb. 115, 4379 Egersund
post-icon
Adresse: Sokndalsveien 15, 4370 Egersund
Besøk oss på Facebook
Informasjonskapsler
Personvernerklæring