Nå er tiden inne - mobilweb eller responsiv design

Det er mange ting som taler for at bedrifter nå sterkere en før må vurdere å få enn egen mobilnettside eller responsiv design. Årsaken ligger i den eksplosive veksten i bruk av smarttelefoner, noe som viser igjen i statistikk for besøk på nettsider.

mobilweb_responsiv
Jeg har i lengre tid overvåket trafikken hos  mange av våre kunder innen ulike segmenter og trenden er klar. Trafikk fra mobiltelefoner øker mye.

Men det finnes unntak. Noen bedrifter henvender seg kun til bedriftsmarkedet og trafikken til nettsiden er da ofte i en periode på døgnet der de fleste sitter foran en pc og det viser igjen på statistikken. Men flertallet av bedriftene ser i dag trafikk til nettstedet i størrelsesorden 15 – 30 % fra mobiltelefoner. Om nettsiden ikke fungerer for en så stor målgruppe er det noe en bør gripe tak i så raskt som mulig.

Hvilken teknologi skal en velge. Jeg har i tidligere innlegg belyst forskjeller på responsiv design og mobilweb, og de argumentene gjelder enda, men det er helt klart at en må bruke litt tid på å se på målgruppen sin. Hvem er de, og hva tror vi de leser på vår nettside. Har de et annet fokus når de kommer inn med mobiltelefon, prioriterer vi informasjonen på en annen måte? Har vi like mye informasjon, eller stripper vi ned til et minimum. Å gi et korrekt svar er vanskelig uten å ha tatt en analyse av nettstedet.

La oss tenke helt konkret. Hvordan går en frem.

- Se på statistikken for nettsted. Hvor mange ser din nettside
   fra mobiltelefon.
- Hvem er din målgruppe? Bedriftsmarked eller privatmarked.
- Prioriter innhold. Hva skal vise på forsiden.
- Må en endre design for å få den responsiv. Ta en dialog med din
   webleverandør.
- Bør en heller velge mobilweb?

Noe av årsaken til en velger å ha nettsider responsiv eller egen mobilweb er det faktum at navigering på full nettside er vanskelig på en mobiltelefon. En må da huske på at prioritering av innholdet er svært viktig. Hva skal vise, og hva skal vise på toppen? Skal en velge bort noe?

Ikke glem god kommunikasjon! Svært mange søker på Google og lignende på mobilen og vil komme inn på sin side. God kommunikasjon er like viktig her som på pc/desktop versjonen. Vær nøye med riktig bruk av profil og avklarende tekster om hva du tilbyr.

Om en velger mobilweb foran responsivt er det viktig at url, dvs. adressen til hver enkelt side er identisk med desktop versjon med unntak av m eller mobil.. som erstatter www.
Eksempel:

www.megabite.no/kontakt
mobil.megabite.no/kontakt

Om urlèr avviker vil en få praktiske problemer når dine kunder finner deg fra søkemotorer. Søk fra Google vil og bør vise desktop versjon, men når kunden klikker på linken videresender denne til mobilversjon. Selv blir jeg irritert når jeg søker i Google og får treff på mobilversjon på min desktop pc. Andre veien også, en søker i Google fra mobilen og får opp desktop siden når kunden har mobilweb. Om en sørger for å ha url etter punktum identisk vil Google ordne dette for deg, og samtidig belønne deg for å ha dette med å gi deg ekstra synlighet. Merk, dette gjelder kun for mobilweb, ikke responsiv design hvor alle sider har samme url.

Vær også kreativ. Er det innhold du ønsker å gi en mobilbruker som ikke viser på desktop side. Eksempelvis om en har en annonse, dm, brosjyre el. kan en forsterke denne med bruk av QR kode som fører til en landingside for mobil. Bruk av QR kode er belyst i et tidligere innlegg.

Ta kontakt med oss i Megabite AS for en gjennomgang av dine nettsider. Vi tar gjerne et møte med deg for å se på muligheter sammen.
kjetil-bloggbilde
Av:
Kjetil Kleppe
Styreformann og digital rådgiver, Megabite AS
kleppe@megabite.no

Kjetil Kleppe har jobbet med utvikling og rådgivning innen web i 18 år.

Eldre innlegg

Megabite Stavanger
phone-icon
Tlf:  51 59 26 52
post-icon
Postadresse: Postboks 8034, 4068 Stavanger
pin-icon
Besøksadresse: Ipark, Prof. O. Hanssensvei 7, 4021 Stavanger
Megabite Bryne
phone-icon
Tlf: 901 55 525
post-icon
Postadresse: Pb. 115, 4379 Egersund
pin-icon
Besøksadresse: Forum Jæren, 5. etasje, Hetlandsgata 9, 4340 Bryne
Megabite Egersund
phone-icon
Tlf:  901 55 525
post-icon
Postadresse: Pb. 115, 4379 Egersund
post-icon
Adresse: Sokndalsveien 15, 4370 Egersund
Besøk oss på Facebook
Informasjonskapsler
Personvernerklæring