Bør en velge WordPress

Det er mye prat om WordPress i disse dager. Hva er WordPress og hvorfor har det fått den populariteten det har. Er det også det rette verktøyet for virksomheter som skal ha ny nettside?

WordPress er en Open Source programvare som er gratis og ble opprinnelig laget for å lage blogger tilbake i 2003, men er i dag også en publiseringsløsning for web. Det er over 60 millioner nettsteder i dag som benytter WordPress, og 22% av alle nye nettsteder som etableres benytter løsningen. Mange mener at årsaken til suksessen til WordPress er enkelheten i oppsett som gjør at privatpersoner kan gjøre dette selv uten å måtte benytte webutviklere.
 
Når en bedrift skal få utviklet nye nettsider ligger det helt andre føringer bak, en det privatpersoner har. Sikkerhet, brukervennlighet, oppetid, synlighet på søkemotorer, kostnader osv. Denne artikkelen her skal forsøke å belyse noen av disse sidene.
 
Sikkerhet
Grunnet det store omfanget av WordPress kontra andre løsninger er det et åpenbart mål for hackere. De kan også laste ned kildekode og jobbe mer systematisk for å finne sårbarhet. Finner de hull ligger millioner av nettsteder åpne for dem. Dessverre skjer dette fra tid til annen og kan resultere i at hackere utvikler «roboter», dvs pcèr som tråler internett for å finne WordPress nettsteder. Når et nettsted er hacket vil det medføre mye arbeid for nettsted eier, samt den ulempen det har medført overfor målgruppen (kunder) av nettstedet. WordPress som de fleste andre utviklere av slik programvare jobber regelmessig for å tette sikkerhetshull og det slippes med jevne mellomrom nye versjoner.

 
(kilde: UniWeb)

Oppdateringer
For å ikke ha et nettsted som er sårbart for hackere må en sørge for å ha siste versjon av WordPress. Blir dette utført blant Norske virksomheter? Våre erfaringer tilsier IKKE dette. Hvorfor? Oppdatering av programvaren må som regel gjøres av personer med teknisk bakgrunn og god kjennskap til WordPress og bør tas av leverandøren en valgte innledningsvis. Om det ikke foreligger en avtale om dette medfører det kostnader og konsekvenser for funksjon av nettstedet som i sin tur må utbedres. En konsekvens av dette er svært ofte at WordPress nettsteder fortsatt er på gammel versjon og med andre ord sårbare for angrep.
 
Hvem har ansvaret for utseende/funksjonalitet etter oppdatering av nettstedet?
 
Plugins
Dette er en utvidelse til WordPress skrevet av en tredjeparts utvikler. De legger til funksjonalitet til WordPress som ikke er i den opprinnelige programvaren. Mange av disse er skrevet av amatører og laget i utgangspunktet for eget nettsted. En må være bevisst på at ulike plugins kan skape problemer for hverandre og funksjonalitet etter oppdatering til ny versjon av WordPress.
 
Support
Som nevnt er WordPress gratis, åpen kildekode. Det er ingen å ringe for støtte og en må selv sørge for å finne informasjon når noe ikke fungerer som det skal. Har en valgt en leverandør i utgangspunktet som laget nettstedet vil en normalt få støtte av disse. En utfordring er dessverre at reklamebyråer har en person som er WordPress ekspert. Om han slutter i selskapet er det lite hjelp å få i ettertid. Sørg alltid for å ha leverandører som har et miljø bestående av flere ressurspersoner.
 
Drift, webhotell/hosting
Hvor ligger din WordPress løsning? Egen webserver? Kjøpt plass på et webhotell hos en «billig» leverandør? Hvordan er oppetid? Med WordPress må en selv velge hosting og det er dessverre store forskjeller på kvalitet på disse. Hvem har ansvaret? Hvem ringer vi 1. juledag når nettstedet er nede?
 
Kostnader
WordPress er gratis? Ja, kildekoden er gratis. Men om en ikke selv har høy kompetanse på WordPress må en betale for å få satt opp et nettsted. Den totale kostnaden for nettstedet kan fort bli like høy som en proff lisensiert programvare om en skal ha eget design og ikke kun en template.
 
Konklusjon
Som belyst i artikkelen er utbredelsen av WordPress enorm. Det er mye bra med å velge en Open Source løsning, herunder lav kostnad og fleksibilitet. Men er det nødvendigvis det rette valget for en bedrift som ikke har egen stor it avdeling med utviklere. Hvor er gevinsten når en må betale andre for både utvikling og oppdatering? Er det aspekter med sikkerhet en må se på? Vi vil ofte anbefale at en ser på helheten og velger en løsning som dekker de behov en har, gjennom en leverandør som har høy kompetanse og et miljø med flere personer. For virksomheter vil vi helst anbefale mer proffe lisensierte CMS løsninger hvor det er høy kvalitet på både programvare, hosting og support gjennom flere forhandlere. Et eksempel på dette er Destinet.
kjetil-bloggbilde
Av:
Kjetil Kleppe
Styreformann og digital rådgiver, Megabite AS
kleppe@megabite.no

Kjetil Kleppe har jobbet med utvikling og rådgivning innen web i 18 år.

Eldre innlegg

Megabite Stavanger
phone-icon
Tlf:  51 59 26 52
post-icon
Postadresse: Postboks 8034, 4068 Stavanger
pin-icon
Besøksadresse: Ipark, Prof. O. Hanssensvei 7, 4021 Stavanger
Megabite Bryne
phone-icon
Tlf: 901 55 525
post-icon
Postadresse: Pb. 115, 4379 Egersund
pin-icon
Besøksadresse: Forum Jæren, 5. etasje, Hetlandsgata 9, 4340 Bryne
Megabite Egersund
phone-icon
Tlf:  901 55 525
post-icon
Postadresse: Pb. 115, 4379 Egersund
post-icon
Adresse: Sokndalsveien 15, 4370 Egersund
Besøk oss på Facebook
Informasjonskapsler
Personvernerklæring